Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел представиха днес предложенията на комисията за нови санкции срещу Русия.

Санкциите са в отговор на обявената мобилизация и свикването на "референдуми" за откъсване на четири области от Украйна, съобщи БТА от Брюксел.

Ройтерс отбелязва, че срещу Русия ще бъдат наложени допълнителни търговски ограничения, ще бъдат допълнени черните списъци, ще се ограничи цената на петрола за трети страни (през застраховането).

Решени сме да накараме Кремъл да плати за тази допълнителна ескалация, заяви Фон дер Лайен. Тя уточни, че ЕК предлага да се наложи забрана за вноса в ЕС на още руски стоки за седем милиарда евро, както и за износа към Русия на европейски изделия. По нейните думи целта е руската икономика допълнително да бъде отслабена и да се намалят възможностите на руския военнопромишлен комплекс.

Какви нови санкции предлага ЕК

  • Граждани на ЕС да не могат да участват в ръководствата на руски държавни организации.
  • Да се въведе таван на цената на руския петрол, без да се засягат международните петролни пазари.
  • Занапред ЕС да може да санкционира и онези, които заобикалят европейските мерки - например като изнасят стока, която впоследствие се пренасочва към Русия.
  • Разширява се списъкът на санкционираните лица, който досега включва около 1300 руски граждани и дружества. Предлага се да бъдат санкционирани висши руски военни, свързаните с обявената в Русия мобилизация, както и участниците и сътрудниците в свиканите в Украйна "референдуми", пропагандисти, разпространители на дезинформация и олигарси.

"Ние не приемаме фалшивите референдуми, нито какъвто и да е вид анексиране в Украйна. И сме решени да накараме Кремъл да плати цената за тази по-нататъшна ескалация", каза Фон дер Лайен пред репортери.

"Ние предлагаме нов пакет от болезнени санкции срещу Русия."

По-рано в сряда старши икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски призова ЕС да намали допълнително паричните потоци към Русия от продажби на изкопаеми горива.

Групата Г-7 - където страните от ЕС Италия, Франция и Германия, също членуват - вече се съгласи да въведе таван на цените на петрола чрез застрахователите.

"Ако не направите нещо, това означава, че просто удължавате тази война с Украйна, това е просто смешно, целият цивилизован свят трябва да бъде единен за това", каза Олег Устенко пред репортери.

ЕС вече прие да спре вноса на руски петрол, но във връзка с това Устенко каза, че "кървавите пари" ще продължат да текат към Москва, освен ако на европейските компании не бъде забранено да застраховат превозите по море.

Предложението на ЕК за санкции ще бъде изпратено до 27-те страни членки на ЕС, които ще трябва да преодолеят различията си по новите санкции и да постигнат единодушие за прилагането им. Това може да отнеме време, отбелязва Ройтерс, въпреки че ЕС беше подтикнат към действие от частичната военна мобилизация на Русия, ядрените заплахи към Запада и анексирането на част от Украйна.