Беларус също ще плаща на някои от международните си кредитори в беларуски рубли, тъй като страната се сблъсква с ограничения в използването на чуждестранни валути заради санкциите, наложени на Минск и на Москва след руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

Съответното постановление беше прието днес от правителството със съдействието на Националната банка на Беларус, се казва в комюнике на правителствената пресслужба, допълва БТА.

По този начин има опасност Беларус, подобно на съседна Русия, да обяви дефолт по външния си дълг, което спира достъпа на страната до финансовите пазари и усложнява завръщането й на тях за години напред.

Мярката се отнася за външни държавни дългове на Минск към международни институции като Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР).

"Минск ще изпълни задълженията си за погасяване на основния дълг и лихвите в беларуски рубли по официалния валутен курс", уточнява комюникето.

Според правителството "това е принудителна мярка, тъй като Беларус е ограничен в плащанията си към западните кредитори в щатски долари и евро поради наложените санкции".

В рамките на санкциите, въведени от Запада срещу Москва и Минск, чуждестранните резерви на двете страни в чужбина бяха замразени.

Вчера Русия обяви, че е платила в рубли доларов дълг след отказа на чуждестранна банка да извърши плащането в долари, което има опасност да постави страната в състояние на дефолт до няколко седмици.