Министрите на финансите от еврозоната предупредиха днес Италия, че новата й бюджетна рамка може да не е съвместима с бюджетните правила на Европейския съюз и че бюджетният й план ще бъде обстойно проучен, предаде ДПА.

Популисткото правителство на Италия обяви миналата седмица, че в бюджета за 2019 г. ще има дефицит от 2,4 процента - значително повече от препоръчания от ЕС.

В официалния дневен ред на срещата на финансовите министри от еврозоната днес в Люксембург не бе включен проблемът с Италия, но мнозина министри коментираха ситуацията.

Въз основа на информацията, с която разполагаме досега, бюджетният план на Италия не е съвместим с Пакта за стабилност и растеж, каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Италия, която е третата икономика в еврозоната, ще представи за одобрение в Брюксел цялостния бюджет до 15 октомври - крайната дата, на която всички страни трябва да го сторят.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също предупреди Италия да се откаже от замисляната бюджетна рамка за 2019 г. "Италия се отдалечава от бюджетните цели, които сме приели заедно на равнище ЕС", каза Юнкер в реч, която произнесе в Германия. "Не бих искал, след като успяхме да се справим с гръцката криза, да изпаднем в същата криза в Италия. Една такава криза беше достатъчна. Ако Италия поиска специално отношение, това ще означава край на еврото. Затова трябва да сме много стриктни", добави Юнкер, цитиран от Ройтерс.