Финансовите министри на еврозоната имат известен напредък в създаването на бюджет на валутния съюз, но не успяха да се споразумеят за размера и начина на финансиране на бюджета, предадоха Ройтерс и ТАСС, като цитираха председателя на Еврогрупата Мариу Сентену.

В момента еврозоната няма собствен бюджет. Темата за създаването на бюджет на еврозоната, който би спомогнал за финансовата стабилност на страните от общността и на единната европейска валута се обсъжда от 2012 година. Този въпрос бе поставен на дневен ред на фона на най-сериозната от въвеждането на еврото "гръцка криза", която заплашваше с разпадане еврозоната и изчезването на самата европейска валута.

"Заседанието на Еврогрупата за реформата в еврозоната продължи над 15 часа и завърши рано тази сутрин, но трябва да свършим още работа. Потвърдихме, че ни е необходим този инструмент (бюджета на еврозоната - бел. ТАСС) . Засега се договорихме , че ще подготвя документ, но трябва да свършим допълнителна работа за вземането на решения за възможни източници на финансиране", заяви Сентену на пресконференция рано днес.

Той допълни, че на заседанието са били направени все пак "малки стъпки", допълва Ройтерс.

Основните характеристики на бъдещия бюджет остават обаче неясни, тъй като министрите не се разбраха как да се финансира бюджетът.

Решение за неговия размер се очаква да бъде взето от европейските лидери по-късно през годината, посочи Сентену на пресконференцията в Люксембург.

По-рано днес АФП съобщи, че министрите на финансите от Европейския съюз постигнаха споразумение по основните очертания на бюджета на еврозоната. Това съобщи френският финансов министър Брюно льо Мер след цяла нощ на дискусии в Люксембург.

Льо Мер определи споразумението като пробив. По думите му за първи път е създаден оперативен бюджет, който ще помогне на страните от еврозоната да се сближат и да станат по-конкурентоспособни.