Взели сме всички необходими предпазни мерки и прилагаме строг ежедневен контрол, за да гарантираме безопасността на нашите гости по време на тяхната ваканция и почивка в страната ни. Местата за настаняване работят, спазвайки всички противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19, и аз лично съм се уверила, че е така. Това е заявила вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с представители на туроператори, работещи на пазар Полша, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма.

Николова се надява нейните уверения да внесат допълнително спокойствие у полските посетители, които са в момента в България или предстои да пътуват към страната ни.

България и Полша имат традиционно отлични двустранни отношения, като държавата е приоритетен туристически пазар и партньор на България, посочила още министърът. През 2019 г. общият брой на туристическите посещения от Полша е почти 421 хил., а българите, посетили Полша с цел туризъм, са над 76 хил.

Николова е съобщила, че се работи по създаване на Национално туристическо представителство във Варшава до края на 2020 г., което ще има за задача да обслужва целия регион на Вишеградската четворка, които са традиционни за България пазари. Инициатива е част от мерките за разширяване на възможностите за привличане на туристи в условията на глобална пандемия от Covid-19.

Представителите на туроператорите са пояснили, че и при тях се отчита спад на туристи, пътуващи има, техният комфорт се гарантира, спазвайки всички мерки. Те са уверили, че до момента не е имало случай да си тръгнат недоволни посетители или да има съкратени почивки заради условията тук.

Според бизнеса е добре да се обмисли начин за стимулиране на пътуванията с автобус на принципа на субсидиите за чартърните полети, както и "зелен коридор" за преминаване на автобуси. Положително би се отразило наличието на чартъри от Полша до Варна и директни трансфери до курортите, са посочили още от бранша. Туроператорите са информирали, че през следващата година може да има силно ограничаване на младежките пътувания заради въведени ограничения.

Вицепремиерът Николова е посочила, че тя и Министерството на туризма ще съдействат на бизнеса за подобряване на възможностите за работа на пазар Полша и привличане на повече полски туристи.