Железопътният товарен превоз се доказа като надежден и ефективен в условията на криза, като в България бе отбелязан ръст през второто тримесечие на 2020 г. с близо 17 % спрямо същия период на 2019 г. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на видеоконференция на министрите на транспорта на държавите членки на ЕС, съобщиха от МТИТС.

Темата на форума бе "Иновативен железопътен транспорт - свързващ, устойчив и цифров".

"България се присъединява към Берлинската декларация за укрепването на функционирането на железопътните товарни коридори", каза още министър Желязков.

Според него включването на конкретни текстове, които регламентират координацията между всички товарни коридори, би допринесло за допълнително подобряване и разгръщане на потенциала на европейския железопътен товарен сектор.

"Потенциална възможност за повишаване на атрактивността на железопътния товарен превоз е цифровизацията. Подкрепяме инициативата за въвеждане на цифровото автоматично свързване и вярваме, че програмата за нейното изпълнение ще осигури и необходимото финансиране", добави Росен Желязков.