Румънският министър на финансите Еуджен Теодорович предлага данъчна амнистия за частните и държавните компании, пише днес в. "Ромъния либера".

Данъчната амнистия има ролята да заличи историческите задължения на държавните компании, за да станат отново интересни на пазара, заяви снощи Теодорович пред телевизия Антена 3. Според него това трябва да бъде направено, за да може компаниите да имат бъдеще.

Министърът уточни, че румънската държава има съгласието на Международния валутен фонд и на Европейската комисия да приложи този механизъм, както и че след това ще последва преструктуриране на тези компании по модели от частния сектор.

За частните компании и физическите лица със задължения с лихви и неустойки, министърът каза, че трябва да бъде помислено за подобен механизъм. "И там трябва да измислим такъв механизъм, защото трябва да бъдат равнопоставени на пазара, колкото е възможно, да няма една зона на държавна помощ, тоест на едни даваш, на други в този сектор - не", обясни министърът.

Еуджен Теодорович каза още, че механизмът на данъчна амнистия, приложен през 2015 г., е проработил и е донесъл повече средства в държавния бюджет.