Потенциалът на България е голям и има място на пазара в ОАЕ. Това заяви в интервю за БТА Мариям Бинт Мохамед Саид Хареб Ал-Мехаири - държавен министър за продоволствената сигурност на ОАЕ, която в рамките на визитата си у нас имаше срещи с българските министри на икономиката и на земеделието, храните и горите, с председателя на Селскостопанската академия, с главния секретар на БТПП.

"Убедени сме, че България има голям потенциал в това, което търсим, и по-конкретно, много плодородна земя, благоприятен климат, чист въздух, хубави, качествени чисти продукти, а също така и еко и био продукти, които са в резултат на благоприятните условия", заяви Мариям Ал-Мехаири.

По думите й всичко това води до конкретни продукти, които биха могли да бъдат експортирани към ОАЕ. Страната ви влиза напълно в рамките на критериите за качество и в момента България има напълно зелена светлина за търговия в ОАЕ, отбеляза тя. Виждаме огромен потенциал за търговия с пресни и животински продукти, имаме търсене на мед, риба и рибни продукти, посочи Мариям Ал-Мехаири.

Нейното превъзходителство г-жа Мариям Бинт Мохамед Саид Хареб Ал-Мехаири е назначена за държавен министър за продоволствената сигурност след промените в кабинета от октомври 2017 г. Нейните отговорности включват надзор върху развитието на необходимата инфраструктура за постигане на целите за продоволствена сигурност в съответствие с "ОАЕ Centennial 2071".

Ал-Мехаири е била помощник-подсекретар по въпросите на водните ресурси и опазването на природата в Министерството на климатичните промени и околната среда, където е назначена да се занимава със стратегическото планиране. Нейно превъзходителство участва и в Центъра за морски изследвания в Шейх Халифа бин Зайед ал Нахиян. Тя е член на борда във Висшата комисия на Международната фондация за околната среда на Зайед. Има бакалавърска и магистърска степен по машиностроене от Техническия университет в Аахен, Германия. Освен всичко това г-жа Мариям Бинт Мохамед Саид Хареб Ал.Мехаири е и принцеса.