Договорихме защита на инвестициите със Северна Македония. Това заяви в Скопие след първото заседание на работна група икономика, търговия и иновации между България и Република Северна Македония министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който заедно с министъра на финансите в правителството на РСМ Фатмир Бесими съпредседателства срещата.

На заседанието участие взеха още премиерът на РСМ Димитър Ковачевски и заместник-министър председателят Фатмир Битики.

"Една изключително важна тема, която подкрепихме днес, е механизъм за прозрачност на инвестициите. Чрез него всеки един български инвеститор в Република Северна Македония, както и всеки един македонски инвеститор в България ще има възможност при най-малкото съмнение относно дискриминация или неравно третиране от страна на местни и централни власти, да подаде сигнал, който ще бъде видим до най-високото политическо ниво. Този механизъм цели да осигури гладката работа на всеки инвеститор от двете страни на границата", поясни Лорер.

Министърът посочи, че през следващия месец работни групи ще работят интензивно за подобряване средата за инвестициите. По думите му ще бъдат създадени работни групи по темите за земеделието, както и по темата за хармонизация в икономическите стандарти от двете страни.

Обсъдено беше още взаимодействие между двете страни за финансиране на компании в приоритетни сектори от взаимен интерес, както и съвместни инвестиционни инициативи с Фонд мениджър на финансови инструменти.

На заседанието от българска страна присъстваха още Андрей Цеков, заместник-министър на финансите, и Атанас Добрев, заместник-министър на земеделието, както и министърът на икономиката на РСМ Крешник Бектеши, представители на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Българска банка за развитие и Фонд Мениджър финансови инструменти.

След заседанието на работната група министър Даниел Лорер и министър Фатмир Бесими откриха Бизнес форум с участието на представители на български и македонски търговски камари и браншови организации.