"Замразване на доходите няма да има, докато няма криза. Забавянето на световната икономика се дължи на задържането на ръста при глобалните играчи и Брекзит, но засега прогнозата за България е за поддържане на сравнително добър ръст" - това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Министърът коментира и буксуването на Закона за горивата, който вече една година не може да влезе за обсъждане. По думите му проблемът е в самия сектор, който не успява да се обедини около конкретни идеи.

"Нашата икономика наистина има ръст, балансиран, последните години го запазваме. Но по отношение на доходите все още имаме много да изпреварваме", каза той.

Преди два дни ЕК увеличи прогнозата за растежа на българската икономика на 3.6, но поставя фокуса за следващата година, че нашият ръст ще е около 3. Караниколов обаче обърна внимание, че и за тази година прогнозата е била по-ниска - 3.1, но вече към края на годината е 3.6.

"Ако не дойде финансова криза, няма да имаме проблем, защото за по-следващите години се дава прогноза над 3", заяви още той.

И подчерта:

"Замразване на доходите, докато няма криза и има ръст на икономиката, няма да има. Защото в момента безработицата ни е под 5% - т.е. реално той няма безработица. Друг е въпросът дали хората получават това, което искат. Радостната новина, е че последните три години доходите в България растат и това е средно между 8 и 12 процента. Но на нас ни трябва повече", каза още той.

По думите му дали ще се стигне до криза, никой не може да предвиди. Въпреки всичко показателите за България в момента не посочват това. Въпреки че в края на третото тримесечие се забавя износа, в сравнение с предишни месеци, изтъкна министърът.

Караниколов обаче уточни, че само за първите 7-8 месеца за тази година имаме над 17 млрд. евро износ, което показва, че българските стоки и услуги стават все по-качествени и конкурентни като цени.

"Имаме сектори, които се развиват изключително добре - металургия, IT сектор. Наблюдава се и тенденция, не само че много българи се връщат у нас, но и чужденци идват да работят в България", категоричен бе Емил Караниколов.