Без парламента, който "Има такъв народ" (ИТН) де факто искат да хвърлят на боклука, ние не можем да направим реформите, коментира в предаването "Тази сутрин" на bTV министърът на иновациите Даниел Лорер.

Благодарение на желанието на ИТН да разтурят коалицията, "в коша" отиват важни законодателни инициативи, каза на свой ред пред БНР Александър Ракшиев от ПП - заместник-председател на Комисията по икономическа политика и иновации.

Актуализацията на бюджета, одобрена в сряда от Министерския съвет, влиза още днес за разглеждане в бюджетната комисия на парламента. 

"Ние преминахме през огромни кризи - при COVID те не излязоха от правителството, защото нямаме здраве, инфлация - те не излязоха от правителството, защото имахме проблеми в енергетиката и заради цените на енергията, войната в Украйна - те не излязоха от правителството заради политиката ни към Украйна или към Русия, коментира министър Лорер.

Решиха да излязат от правителството заради какво? Пътищата на България. Те искат колосална цифра от 6 милиарда, които да бъдат изхарчени тази година за пътищата и това е причината те да хвърлят България в хаос. Аз наистина недоумявам какво седи зад това, пита се Даниел Лорер.

Ние си го очаквахме. Още след раздора покрай БНБ (ПП не подкрепиха предложения от ИТН за управител Любомир Каримански - б.р.) взаимоотношенията в коалицията значително деградираха. Ние знаехме какво следва и беше въпрос на време, заяви Ракшиев. Въпреки това, моментът е крайно неподходящ, смята той.

Българският парламент решава българския бюджет, когато одобрихме бюджета за 2022 г., казахме ясни, това е инвестиционен бюджет. Сегашната актуализация казваме ясно, че е за борба с кризата. Този парламент е жизнено необходим на България, за да можем да преодолеем кризата, за да можем да повишим пенсиите, след това да можем да продължим с енергийните мерки за бизнеса и за домакинствата. Не забравяйте, че идва и плана за възстановяване, и устойчивост, отбеляза Даниел Лорер.

Всеки, който води България към предсрочни избори сега, е изключително безотговорен, коментира Александър Ракшиев.

Разделителната линия е свързана с борбата с корупцията, посочи депутатът от ПП. По думите му предстоящите гласувания ще покажат на кого ще може да разчита управляващата коалиция в парламента.