Жителите на Вашингтон се обявиха в подкрепа на мярка, която цели да се изиска от компаниите да плащат минимална заплата от 15 долара на час на хората, които досега разчитат основно на бакшиши, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Избирателната комисия на Вашингтон, окръг Колумбия, съобщи, че 55,14 процента от гласоподавателите са подкрепили поправка в закона за минималната заплата.

Мярката, наречена още "Инициатива 77", разделя най-вече сектора на ресторантьорството, служители и собственици, и ще има последици във федералната столица за хората, които се трудят срещу бакшиши - практика, която е дълбоко вкоренена в американската култура, отбелязва АФП.

Противниците на мярката твърдят, че цените на предлаганите ястия и напитки в менютата ще се повишат, за да се включи увеличението на разходите за заплащане на труда на персонала и че клиентите няма да бъдат толкова щедри към обслужващия персонал заради по-солената надценка. По този начин мярката ще удари дори хората, които би трябвало да подпомогне.

Засега работодателите на служителите, чието заплащане са основно бакшишите, са освободени от задължението да им дават законната минимална заплата от 13,50 долара на час. Поради тази причина сервитьорите и сервитьорките получават само 3,33 долара на час.

Ако бакшишите не позволяват да се достигне прага, предвиден в закона, то работодателят трябва да допълни разликата. Тази система обаче трудно се прилага, коментира предприемач от Вашингтон, който е бивш сервитьор и подкрепя "Инициативата 77".

Редица служители, които разчитат основно на бакшишите за прехраната си, се обявиха против този текст, защото в момента те печелят повече от предлагания минимум и се опасяват, че бакшишите, а следователно и доходите им рязко ще намалеят.