Брутният ни вътрешен продукт ще падне с около 4% заради коронавируса. Това прогнозира пред "Фокус" финансовият експерт Мика Зайкова. Тя смята, че страната ни може да си позволи увеличение на външния дълг, за да отслаби икономическите последици.

Зайкова е на мнение, че в момента единственото облекчение за компаниите, пряко засегнати от коронавируса, е тегленето на кредити, но според нея е необходима по-сериозна подкрепа за малките и средни предприятия.

"В другите страни поне временно за два или три месеца намаляват ДДС вноската. Гърция е една от държавите, която не е добре икономически, която е в доста недобро състояние, но от 24% ДДС основна вноска за засегнатите сектори тя е намалена на 6%. В Кипър от 19% основна вноска, тя се намалява на 17%. Това е държава, в която има диференцирани вноски на ДДС, за туризма, който е основен за тях, за транспорта, за търговията вноската става от 9% на 7%. Да, това е за два или три месеца, но това е някакво облекчение", посочи финансовият експерт.

Мика Зайкова каза още, че България разчита на вносни плодове и зеленчуци, както и на млечни продукти и припомни, че множество държави от ЕС ограничават износа си, за да задоволят вътрешното потребление. Според нея в тази ситуация страната ни ще трябва да започне внос от страни, които са извън ЕС.

Експертът допълни, че очаква инфлация от 7-8%, която изключително ще повлияе на обедняването на домакинствата.