Министерството на финансите и БНБ ще направят съвместен доклад за оценка на въздействието от приемането на еврото в България, съобщи пред журналисти Георги Ганев, народен представител от "Демократична България".

Тази вечер в Министерството на финансите се събра експертен коалиционен съвет. Планът за приемане на еврото в България и антикризисните мерки за хората и за бизнеса бяха обсъдени на съвета.

Калин Христов, подуправител на БНБ, е показал структурата на доклада, който се очаква да бъде готов до месец-два, каза Ганев, но изрази съмнение, че това ще стане по-рано от есента.

Дискусията за антиинфлационните мерки е била кратка, само няколко минути в края на срещата, съобщи Ганев.

Разговорът днес е бил фокусиран върху процедурите за приемане на еврото. В доклада ще бъде посочено кога е оптималният момент за приемане на еврото от гледна точка на българската икономика, каза депутатът.

Управляващите продължават да държат дата за приемане на еврото да е началото на 2024 година. Големият въпрос е дали след една година ще отговаряме на критериите за приемане на общата европейска валута. След около година ще подадем искане за оценка изрично за България, каза Ганев. Ще се знае някъде през юни 2023 година , след решение на Европейския съвет, дали България ще се присъедини към еврото в началото на 2024 година.

Постигнат е консенсус, че ще има помощ за семейства с деца и за пенсионерите, каза Ганев по повод антиинфлационните мерки. Мярката за диференцираните ставки на ДДС не е била обсъждана днес, както и предлаганата по-ниска цена на горивата с 25 стотинки за физическите лица. Не е обсъждано и въвеждане на тавани на цени на стоките в малката потребителска кошница, каза още Ганев.

Преди срещата Ивайло Мирчев от ДБ заяви, че в помощ на хората има два милиарда лева, които могат да се използват за антиинфлационни мерки. По повечето от мерките има консенсус, засега няма съгласие за необлагаемия минимум, предлаган от БСП и "Има такъв народ", казаха участници в срещата.

Мисля че ще разберете, какво сме се решили, когато свърши срещата, каза Кирил Симеонов, депутат от "Има такъв народ". Има обединение по повече от предложенията, но трябва да се види кое колко ще струва, каза той. Ще предложим нула процента ставка за ДДС за хляба, намаление на ставката за плодовете и за зеленчуците, както и необлагаем минимум за определени доходи.

За пенсионерите добавката се очертава да е 60 лева и ще бъде преформулирана като антиинфлационна, добавката за деца вероятно ще е 50 лева, но трябва да се уточни как ще се дава.

Досега държавата е изплатила големи средства за компенсации за бизнеса за цената на енергията, казаха участници в срещата.