Германският канцлер Ангела Меркел и лявоцентристките й съюзници отхвърлиха призивите за принудително изкупуване на апартаменти, собственост на компании, в отговор на повишаващите се наеми и цени на жилищата в германските градове, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Активисти, защитници на по-ниските наеми, в Берлин (на снимката изглед от германската столица) започнаха кампания в събота, с която да принудят градските власти да изземат над 250 000 апартамента на стойност милиарди.

Германският правителствен говорител Щефен Зайберт каза днес, че според канцлера това не е правилното решение. Той допълни, че ключът към жилищната на достъпни цени не е изземването, а наличието на достатъчно апартаменти.

Андреа Налес - лидерката на социалдемократите, по-малкия партньор в коалицията на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, каза, че принудителното изкупуване не е "неправилно решение".

Десетки хиляди души излязоха в събота по улиците на Берлин на протест срещу непрекъснато растящите наеми и недостига на жилища в германските градове.

По-малки демонстрации имаше в Мюнхен, Кьолн и Дрезден.

Гневът на хората е насочен срещу частните фирми, притежаващи жилища и отдаващи ги под наем. При частните фирми през 2013 г. жилищата са били по-скъпи от общинските средно със 70 евроцента на квадратен метър, а през 2017 г. - 1,30 евро, сочат данни на Германския икономически институт.

В Берлин организаторите на протестите обявиха петиция за референдум в подкрепа на идеята общинските власти да изкупят апартаменти от частни компании-собственици, които притежават над 3000 жилища. Те настояват цената на сделката да бъде определяна, като се отчетат интересите на обикновените хора, а не пазарната стойност.

Основният обект на недоволство е най-големият собственик на жилища в Берлин - компанията Дойче вонен (Deutsche Wohnen), която има 111 500 апартамента в столицата с приблизителна пазарна стойност около 15,2 милиарда евро. Повечето от тях компанията купи от градските власти през последните десетина години. Ако искането за изкупуване на жилищата на частни компании стане реалност, това може да засегне не само жилища на Дойче вонен, но и на още няколко компании - тоест близо 243 000 апартамента на стойност над 36 милиарда евро.

Германският закон позволява експроприацията като спешна мярка, но според берлинските власти принудителното изкупуване ще струва на и без това силно задлъжнялата провинция над 30 милиарда евро (33,6 милиарда долара), отбелязва ДПА.