Германският канцлер Ангела Меркел е готова да отвори германския пазар за американските газови компании, след агресивното лобиране от страна на Доналд Тръмп, информира печатното издание The Hill, като цитира Уол Стрийт Джърнал.

На закуска през октомври с група законодатели Меркел е обявила, че правителството й е готово да участва в съфинансирането на специален пристанищен терминал в северна Германия за втечнен природен газ.

От години проектът се спира заради нежелание правителството да го подкрепи. Тръмп обаче твърде енергично лобира Европа да внася американския втечнен природен газ и да намали руските газови доставки. Германия задоволява по-голяма част от своите потребности с руски газ. Така усилията на САЩ да я принудят да се обърне към американските компании оставаха без внимание досега поради липсата на правителствена подкрепа.

Пред законотворците Меркел е обявила, че решението за съфинансиране на подобен терминал е "стратегическо" и би могло да се изплати в дългосрочен план. Говорител на германското правителство е заявил пред Уол Стрийт Джърнал, че промяната на тона е заради германските икономически интереси, а не заради натиск от страна на Вашингтон.

По-малко от седмица, след като медиите съобщиха за тази среща между Меркел и законодателите, международен консорциум официално се регистрира за финансиране на подобен терминал недалеч от Хамбург. В разговора си Меркел е заявила, че правителствената подкрепа за проекта ще е най-малко 10-годишна.

"Ние създаваме работни места и задълбочаване трансатлантическите връзки", е обявил пред авторитетното издание Уол Стрийт Джърнал посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гренел: "САЩ са изцяло посветени на идеята да докарат американския втечнен газ в Европа и Германия."