На Европа може й да се наложи да преосмисли правилата си за конкурентоспособността, ако иска да създаде компании, които да играят значителна роля на световната сцена. Това каза днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.

Коментарите на Меркел на конференцията за дигиталния бизнес в Берлин идват две седмици, след като антитръстовите власти на ЕС блокираха сделката за създаването на гигант в сектора на оборудване за железопътния транспорт, който би могъл да се съревновава с Китай.

Сливането на френския производител на влакове Алстом (Alstom) и жп бизнеса на германския конгломерат Сименс (Siemens) се разглеждаше като като възможност Европа да се подготви за разширяването на бизнеса в света на китайската железопътната корпорация Си Ар Ар Си (CRRC).

Без да споменава пряко провалената сделка, Меркел каза, че позицията на ЕС за конкуренцията "буди у мен съмнение дали можем наистина да създаваме глобални играчи по този начин".

Тя добави, че за да се постигне това, би трябвало най-напред да има желание на европейско ниво да се промени законът за конкурентоспособността.