Германската канцлерка Ангела Меркел определи като "демоде" да се смятат само стоките, без услугите, при изчисляване на търговския дефицит, предаде Франс прес.

В изказване пред Бундестага (долната камара на парламента) канцлерката отхвърли критиките на президента на сАЩ Доналд Тръмп за германския и европейския търговски излишък спрямо Съединените щати, подчертавайки, че той се отнася само за промишления сектор.

"Ако прибавите услугите, включително цифровите услуги, в такъв случай търговският баланс е напълно различен, има американски излишък в Европа, а не обратното", изтъкна Меркел.

Германската канцлерка предупреди Тръмп, че има опасност от истинска търговска война, ако Вашингтон приложи на практика заплахата си да обмитява вносните автомобили.

Съединените щати вече са в основата на търговски конфликт, след като увеличиха митата за вноса на стомана и алуминий и могат да предизвикат истинска търговска война ако въведат мита за вноса на коли, отбеляза Меркел пред депутатите.

Тръмп заплаши да въведе мита от 20 на сто за автомобилите, внасяни от Европейския съюз, припомня АФП.

Европейският съюз ще положи всички усилия, за да избегне търговска война със САЩ, но Вашингтон трябва да се присъедини към тези усилия, посочи германската канцлерка, цитирана от Асошиейтед прес. По думите й, "трябва да се положат всички усилия, за да се избегне превръщането на конфликта в истинска война, но разбира се за това са нужни две страни". Меркел подчерта, че доброто функциониране на световната икономика зависи от сътрудничеството между страните като партньори.