Саудитското министерство на енергетиката ще подпомага развитието на Неом (Neom) - мегафутуристична високотехнологична икономическа зона на стойност 500 милиарда долара, включваща туристически и спортни обекти на Червено море. Това обяви енергийният министър принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, цитиран от Ройтерс.

Комплексът е с площ 26 500 квадратни километра. За него беше съобщено за първи път през 2017 година, а е планирано да бъде завършен през 2025 година. Той включва високотехнологични проекти, захранвани с вятърна и слънчева енергия.

Президентът и главен изпълнителен директор на Неом Назми ал Наср заяви на церемонията по подписването на споразумението за сътрудничество с министерството, че градът ще разчита изцяло на възобновяема енергия, включително вятърна, слънчева и от водород, произвеждана от възобновяеми енергийни източници.

Проектът е част от плана "Визия 2030" на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, насочен към привличане на чуждестранни инвестиции и създаване на работни места, за да се намали зависимостта на кралството от петрола.

Кралството се надява, че проектът на Червено море ще създаде дестинация за луксозен туризъм.

Има информации обаче за съпротива срещу тези планове. През април силите за сигурност застреляха мъж в провинция Табук, когото обявиха за издирвано лице. Според активисти в социалните медии той е бил убит, тъй като отказал да изостави дома си, разположен в района, където трябва да се издигне футуристичният град Неом.