За пръв път от седем месеца ресторантите, баровете и пъбовете отвориха врати, а правителството отмени изискването хората да носят маски на открито.

Отварянето, засега ограничено до консумация на храна и напитки на открито, влезе в сила в събота. Мнозина обаче не чакаха да стане полунощ и в петък вечерта часове преди това изпълниха улиците на Варшава и другите големи градове, за да празнуват, събрани пред популярни питейни заведения. Някои си бяха донесли бира, преди да могат да си купят питиета след полунощ. А някои барове сервираха бира и коктейли и преди полунощ.

"Сега заведенията отварят и аз се чувствам страхотно. Разбирате ли, човек се чувства отново свободен", каза 38-годишният Габриел Никиловски от Швеция, докато пиеше бира на външна маса пред "Павилионите" - популярен вътрешен двор с кръчми в центъра на Варшава. "Все едно си бил в затвора, но в затвор у дома", добави той.

Диджеите най-сетне се връщат на работа, а келнерите и келнерките отново тичат да изпълняват поръчките. Чувството на свобода се засилва и от това, че вече не си длъжен да си с маска навън. Маските остават задължителни за обществения транспорт и магазините.

Доволни са и собствениците на барове, които сега могат отново да изкарват пари. Много от тях казват, че са били затрупани от заявки за резервации след отварянето. "Днес се чувстваме сякаш е Нова година, защото броим обратно до полунощ", каза Каша Шчепанска, съсобственик на бара КАВА на модната варшавска улица "Нови швят". "Като Нова година през май", добавя тя.

Заради пандемичните ограничения от миналата есен ресторантите, кафенетата и другите заведения можеха да предлагат храна и напитки само за навън. "Всички казват, че им е дошло до гуша от храна за навън, от храна, сервирана в пластмаса", каза Шчепанска.

Облекчаването на локдауна в страната става на етапи, но отварянето на баровете с градини или зони за хранене на открито със сигурност е ключова психологическа стъпка към връщането към нормалното. От 29 май ще бъде разрешено отново да се сервира храна на закрито.

Не всички бизнеси оцеляха през дългите месеци на принудително затваряне, макар че имаше частична правителствена помощ, а други отначало ще работят само за компенсиране на загубите.

Разхлабването на рестрикциите става по време, когато ваксинациите най-сетне се ускориха в Европейския съюз, член на който е Полша. Броят на новите заразени с Covid-19 и хоспитализациите в Полша намаляваха през последните седмици.

Но много хора все още не се чувстват напълно спокойни. Александра Конопка, управител на бар на оживен крайбрежен булевард покрай Висла, където хората са се излегнали на шезлонги и отпиват от питиетата си в градина с пясък и плажно настроение, казва, че е развълнувана, че животът се завръща. Но в същото време е притеснена, че може да има още локдауни, тъй като циркулират нови варианти на вируса. И казва, че се задават нови проблеми, защото й е трудно за персонала. "Не всички желаят да работят в ресторантьорската и хотелиерската индустрия, понеже очакват, че може да загубят работата си", каза Конопка. По думите й "те са си сменили професиите и сега е трудно да се намери персонал".

Моника Жежутка, една от клиентките в нейния бар, каза, че много й е липсвал контактът с хора през месеците на локдауна и е доволна от възстановяването на нормалния живот. "Това което преди беше норма, внезапно стана нещо изключително", каза 23-годишната студентка по психология Жежутка и добави: "Сега усещането е много приятно".

Превод БТА