Празниците показаха, че бизнесът е дисциплиниран, нямаме данни за нарушения и в трите зимни курорта. Това е заявила вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на проверката й в места за настаняване и скизоната в зимния курорт Боровец, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Контролът от страна на министерството и от всички останали органи е безкомпромисен, смята Николова. Според нея чрез спазването на мерките може да се гарантира сигурността, но и бъдещето на сектора, защото всяко нарушение, освен че води до санкции, влияе директно и върху имиджа на страната, и върху оценката за сектора. Това е предпоставка за спадове, което в тази тежка ситуация не можем да си го позволим, коментира министърът.

Ако и туристите, и представителите на бизнеса са дисциплинирани, ще може да се отчете добър сезон, смята Николова. По думите й в Европа курортите не работят, а у нас са отворени.

Марияна Николова е инспектирала кабинковия лифт в курорта. Тя е препоръчала правилата да са поставени на публични места, защото достъпността и информираността са много важни.

Министърът следи стриктно работата на ресторантите. Ако сме дисциплинирани, спазваме мерките, и заразените и болните намалеят, ще може да обсъждаме и други мерки, облекчаващи ресторантите, е мнението на Николова.

Тя разговаря и с най-успешния ни скиор в алпийските дисциплини Петър Попангелов. "Радвам се, че тук днес виждам много любители на зимните спортове, и се надявам интересът на гостите да се запази и в следващите студени месеци", коментира Николова. По думите й пътуванията и спортът в планината укрепват здравето, а на съоръженията и в местата за настаняване се спазват всички противоепидемични мерки.

Петър Попангелов е информирал, че ски училищата стриктно спазват противоепидемичните мерки и изискванията за ограничаване на броя на участниците в групите. По думите му интерес към услугите на професионалните инструктури по ски и сноуборд има дори и в този нетипичен сезон.

 

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА