Финансовите министри на по-малки страни от ЕС се противопоставиха днес на плана да бъдат ограничени правомощията на правителствата да блокират реформи на ЕС по данъчни въпроси, което намалява още повече възможността в ЕС да бъде въведен данък за големите дигитални компании, предаде Ройтерс.

Малки европейски страни от години блокират усилията за затваряне на "вратичките", които позволяват заобикаляне на данъчното законодателство и в някои случаи дори пране на пари в ЕС.

Мнозина от тях защитават правото си сами да вземат решения в данъчната сфера и да привличат чуждестранни компании, предлагайки им преимущества.

В опит да излезе от безизходицата, Европейската комисия миналия месец предложи постепенно да бъде премахнато правото на вето на държавите върху реформи на данъчните правила.

На срещата в Брюксел обаче Люксембург, Малта, Литва, Холандия и Швеция поискаха правото на вето да бъде запазено. Съпротива на само една от тези държави би била достатъчна да блокира планираната реформа в ЕС, отбелязва Ройтерс.

Еврокомисията предложи постепенно да се премине към гласуване с мнозинство по някои не особено важни данъчни въпроси, но позволи на държавите да вземат решение за тази структурна реформа с единодушие. Финансовият министър на Люксембург Пиер Граменя бе сред най-изявените критици на реформата. По думите му е изключително важно да се запази приемането с единодушие на данъчните решения.

Малката страна, заклещена между Германия и Франция, от години блокира разпоредби на ЕС срещу укриването на данъци, изискващи обмен на данъчна информация за банкови сметки на чуждестранни граждани. Тя е и сред най-твърдите противници да се въведе единна данъчна основа в ЕС, която би ограничила правомощията на страните членки да предлагат предимства на големи корпорации.

Други малки страни като Ирландия блокираха единен данък на ЕС за дигиталните компании. Това накара няколко страни, включително Франция, Италия и Испания, да приемат подобни налози на национално равнище въпреки рисковете от отслабване на единния пазар.

Германия и Франция, двете най-големи страни в ЕС, подкрепиха плана на Еврокомисията решенията по данъчни въпроси да се вземат с мнозинство.