Европейците ще направят всичко възможно, за да защитят интересите на компаниите си в Иран, заяви днес френското президентство, цитирано от световните агенции.

"Ще направим всичко във връзка с нашите компании, за да защитим техните интереси," посочи Елисейският дворец, като отбеляза ще се обърне към американската администрация на общоевропейско равнище по политически, практически и юридически причини.

Европейските съюзници се опитват да спасят международното ядрено споразумение с Иран, от което САЩ излиза.

Президентът на САЩ Доналд Тръм обяви вчера, че страната му се оттегля от споразумението за иранската ядрена програма - сделка, която ограничаваше активността на Техеран в ядрената сфера като в замяна бяха отменени санкциите на Съвета за сигурност на ООН и едностранни ограничителни мерки, въведени по-рано от САЩ и ЕС. Ръководителят на американската администрация заяви, че Съвместният всеобхватен план за действие (иранското ядрено споразумение) е оставил възможност на Иран за създаване на ядрена бомба като заобиколя ограниченията, отбелязва ТАСС.

Съветникът на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън заяви, че възстановяването на санкциите на САЩ срещу Иран, свързани с ядрената програма на Техеран, влизат в сила незабавно за нови договори, докато вече работещите с Иран фирми ще имат няколко месеца да прекратят търговските си отношения с него.

Лидерите на Великобритания, Германия и Франция призоваха след изявлението на Тръмп страните по споразумението да продължат да го изпълняват.

Големите европейски компании включително френският автомобилен производител Пе Ес А (PSA), самолетостроителят Еърбъс (Airbus) и Сименс (Siemens), заявиха, че следят отблизо отношенията с Иран.

Производителят на коли Пежо (Peugeot), една от големите компании с дейност в Иран, изрази надежда, че ЕС ще приеме обща позиция за Иран.

Еърбъс, който спечели голяма поръчка от ИранEЪр (IranAir) заедно с Боинг (Boeing), отбеляза, че се нуждае от време да проучи последиците от решението на Тръмп за Иран.

Големите компании, особено в Европа, може да изгубят милиарди долари от отменени сделки във връзка с решението на САЩ да върне санкциите срещу Иран, макар че окончателните последици остават неясни заради възможността да се преговаря за изключения, коментираха експерти, цитирани от Асошиейтед прес