Македония има интерес да участва в проекта АЕЦ "Белене" и газовия хъб "Балкан". Това стана ясно по време най-големия Българо-македонски бизнес форум, който се проведе в Скопие.

"Все още този интерес е в начална фаза, а Македония проучва дали, включвайки се в този проект, би задоволила нуждата от базови енергийни мощности - каквато нужда има към момента", обяви македонският вицепремиер Кочо Ангюшев.

Разговорите по тази тема с българската страна тепърва предстоят.

Томислав Доновчев, който води българската делегация, обяви, че проектът за АЕЦ "Белене" се базира на частна инвестиция, но и с държано участие, е напреднал. И че страната ни е отворена за участие и на наши съседи, приятели и партньори.

Очевидно тепърва ще се водят сериозни разговори. Идеята за това "Белене" да се превърне в общобалкански проект, се появи в началото на 2018 г., когато премиерът Бойко Борисов анонсира възможността за общо финансиране на този проект.

Двете страни днес в Скопие говориха още и за газовия хъб "Балкан", за доизграждане на коридор номер 8 от Албания през Македония до България. Разбрахме се и за практически общ граничен контрол.

"Конкретни разговори дали и как Македония би участвала в АЕЦ "Белене" ще се водят в следващите месеци, обяви на Дончев. - Знаете много добре, че ние готвим процедура за привличане на стратегически инвеститор, въпреки това държавата ще запази един дял, защото ние имаме собственост, реактори, площадка, лицензии, разрешителни, но считаме, че ако има наши съседи, приятели, партньори, които също искат да участват в проекта, такава възможност трябва да бъде осигурена."

Относно възможно македонско участие и в газовия хъб "Балкан" Донев каза: "Аз не изключвам възможността газовият хъб "Балкан" освен газова свързаност, той да е и търговска платформа, освен всичко друго ще е и дружество. Ние нямаме намерение то да бъде изцяло българско."

Също така двете страни се договориха още за общ граничен контрол, който да влезе в сила до месеци.

"Европейското законодателство го позволява. Нещата за мен са организационни и трябва да се вземе решение на територията на коя от държавите ще е смесеният наряд, екип за влизане и за излизане", каза още Дончев.

Довършването на коридор №8 и жп линията Скопие-София са сред другите основни договорки.

На форума стана ясно още, че след подписването на Договора за приятелство и добросъседство през 2017 г. има и ръст в туристическия поток между двете страни - 88 000 македонци посещават България годишно и 49 000 българи посещават Македония.