Магазините в Саудитска Арабия вече могат да бъдат отворени по времето за молитва, съобщи днес водещият вестник "Оказ", цитиран от Ройтерс и БТА. Решението, взето от Съвета на саудитските камари, ще сложи край на десетилетия, през които всички магазини трябваше да затварят за поне половин час по време на всекидневните молитвите на мюсюлманите - на разсъмване, на обяд, в средата на следобеда, на залез слънце и вечер.

Това е поредната от серията социални и икономически реформи, целящи да модернизират консервативното кралство и да насърчат приноса на частния сектор към зависимата от петрола икономика.

"За да се избегне струпването на хора, събиранията и дългото чакане на фона на предпазните мерки за борба с коронавируса, както и да се опази здравето на пазаруващите, приканваме собствениците на магазини те да бъдат отворени през цялото си работно време, включително и в часовете за молитва", цитира вестникът писмото на бизнес федерацията.

Пресслужбата на саудитското правителство не отговори веднага на молбата за коментар на Ройтерс.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман Ас Сауд, който на практика управлява страната, обеща да възроди по-умерена форма на исляма. Той смекчи крайно строгите социални ограничения, свивайки ролята на полицията за религиозен морал, позволи концертите на обществени места, премахна забраната за посещение на кино салони и разреши на жените да шофират, припомня Ройтерс.