Инвестициите в промишлеността в Саудитска Арабия са нараснали с 428.6 процента през първото тримесечие на тази година до 17,72 милиарда риала (4,73 милиарда долара), съобщава в. "Араб нюз", позовавайки се на министерството на промишлеността и минералните ресурси.

През първото тримесечие на 2020 година инвестициите в саудитската промишленост са били 3,35 милиарда риала (893 милиона долара).

През първото тримесечия на 2021 година в страната са издадени 307 лиценза за откриване на промишлени предприятия спрямо 240 през същия период на миналата година.

От януари до март в кралството са започнали работа 141 предприятия, с което общият брой на промишлените предприятия в Саудитска Арабия вече надхвърля 9900.

В края на март саудитските власти обявиха кампания "Произведено в Саудитска Арабия" ("Made in Saudi"), насочена към хранителния сектор, петролната и газова промишленост, отбраната, миннодобивната и химическата индустрия. Рияд се надява с помощта на тази и други инициативи до 2030 година делът на частния сектор на икономиката в структурата на БВП да достигне 65 процента, а на износа, който не е свързан с петрола и газа - 50 процента.

Какво е Made in Saudi

Правителството в Рияд и си постави целта да увеличи местното производство, за да помогне на страната да стане по-независима и през април стартира инициативата Made in Saudi, която е насочена към подкрепа на национални продукти и услуги на местно и международно ниво.

"Младостта и енергията на страната ни ни позволяват да постигнем невероятен напредък и изключителен успех в много сектори, извън петролния.

Програмата "Произведено в Саудитска Арабия" е празник на техническите иновации, творческия талант и бизнес проницателността, които текат през нашето кралство.

Сега е нашето време да надграждаме тази валута на вътрешни постижения и да я споделяме помежду си, в целия регион и по света."

Това се казва в специалната страница за програмата, където се отбелязва, че  "Произведено в Саудитска Арабия" стартира на 28 март под патронажа на Негово Кралско Височество престолонаследникът принц Мохамед бин Салман бин Абдулазиз, от министъра на промишлеността и минералните ресурси Бандар бин Ибрахим Алхорайф.

Чрез програмата властите в Рияд изразяват увереността си, че бизнесът ще подобри представянето си както на местно, така и на международно ниво.

"Водеща индустриална сила"

Д-р Осама Ганем Ал-Обайди, икономически съветник и експерт по международно икономическо право, заяви пред "Араб нюз", че инициативите са част от намерението на правителството "да превърне Саудитска Арабия във водеща индустриална сила". Той каза: "Развитието на местното производство е един от стълбовете на "Сауди Вижън 2030" (Saudi Vision 2030) за създаване на конкурентна икономика и устойчиво развитие".

"Саудитска Арабия има за цел да развие обещаващи индустрии - храни, лекарства и медицински доставки, военна промишленост и индустрии, свързани с нефт, газ и нефтопродукти, минно дело и химикали", добави той.