Брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС ще се увеличи с 2,7 на сто през 2022 година и с 1,5 на сто през 2023 година, пише в лятната прогноза на Европейската комисия, цитирани от световните агенции и БТА. В еврозоната икономиката ще нарасне с 2,6 на сто през тази година, след което ще забави темп до 1,4 на сто догодина. Оценката за валутния съюз е понижена спрямо очакваните досега 2,7 на сто и 2,3 на сто.


БВП

Предвижда се реалният БВП да нарасне с 2,7% през 2022 г. и 1,5% през 2023 г. в ЕС. В еврозоната се очаква ръст от 2,6% през 2022 г. и 1,4% през 2023 г.

Инфлация

Инфлацията в ЕС се очаква да нарасне до 8,3% през 2022 г. (7,6% в еврозоната); и до 4,6% през 2023 г. (4,3% в еврозоната).

Рискове

Перспективите остават подвластни на високата степен на несигурност; балансът на рисковете клони към неблагоприятни резултати.


Руската агресия в Украйна е продължила да влияе отрицателно на икономиката на ЕС, което проправя пътя за по-нисък растеж и по-висока инфлация спрямо пролетните прогнози, се посочва в доклада.

През 2022 година средногодишната инфлация ще удари исторически максимум от 8,3 на сто в ЕС и 7,6 на сто в еврозоната, преди да отслабне съответно до 4,6 на сто и 4 на сто през 2023 година. Предишните прогнози за еврозоната бяха за 6,1 на сто през тази година и 2,7 на сто през идната, допълва Франс прес.

Брутен вътрешен продукт - прогноза за ЕС по страни в процент

Графика: Европейска комисия

Много от отрицателните рискове, съпътстващи пролетните прогнози, са се материализирали, според доклада на ЕК.

Инфлация - лятна прогноза на ЕК по страни в ЕС по години, в процент

Графика: Европейска комисия

Руската инвазия в Украйна е оказала допълнителен натиск върху цените на енергоносителите и хранителните стоки. Това е подхранило глобалния инфлационен натиск, подривайки покупателна способност на домакинствата и е довело до по-бързо от предвиденото затягане на паричната политика на ЕЦБ, за да се овладее инфлацията.

 

Продължаващото забавяне на растежа в САЩ се прибавя към отрицателното икономическо влияние от строгите мерки срещу КОВИД-19, наложени в Китай.

ЕК очаква икономиката на блока да продължи растежа си, но със значително по-слаб темп от предвидения през пролетта.

Брюксел прогнозира, че ситуацията може да се влоши в случай на прекъсване на доставките на руски газ, тъй като Европа продължава да е силно зависима от руските въглеводороди.

ЕК очаква пикът на инфлацията в еврозоната да бъде достигнат през третото тримесечие с прогнозен годишен темп от 8,4 на сто, който постепенно да се понижи под границата от 3 на сто в края на 2023 година.

Повишението на потребителските цени през юни отбеляза нов рекорд от 8,6 на сто на годишна основа.