Правителството не подкрепя обявяването на състояние на форсмажор за българските фирми заради войната в Украйна, тъй като щетите към икономиката ще бъдат много по-големи, отколкото ползите за някои конкретни фирми, заяви във Велико Търново министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Според него това е екстравагантна идея, чута за първи път на заседанието на парламентарната комисия по икономика, преди това не е обсъждана в правителството, нито в коалицията - това е идея на БСП.

По думите му, освен партия "Продължаваме промяната", и коалиционните партньори не подкрепят идеята и подчерта, че няма място за обявяване на форсмажор от държавата, защото ударът върху българската икономика от въведенения форсмажор и от нашите контрагенти от чужбина ще е много тежък.

"Никой в Европа не го практикува, защото форсмажор може да поиска всяка една компания, а всеки един съд да прецени по договорно право дали това е актуално или не", посочи Лорер.

Министърът подчерта, че държавата продължава да се грижи за компаниите и се обсъжда дали мерките са адекватни на моментното състояние.

"Грижим се и оперативните програми от Европейския съюз да заработят мксимално бързо. В края на март имаме реакция за енергийна ефективност 120 милиона, които влизат в действие, така чеправим всичко възможно по силите на правителството компаниите да имат с какво да работят", посочи Даниел Лорер.