От споделяне на храни чрез мобилно приложени до 3 Де (3D) принтирани шини - Лондон е определен за най-добър европейски град за разработване на технологии, решаващи екологични и социални проблеми, информира Ройтерс, като цитира проучване, финансирано от ЕС.

Лондон е доста напред спрямо останалите градове в насърчаването на проекти, посветени на технологиите за добри каузи. Амстердам се нарежда на второ място, следван от Копенхаген, Стокхолм и Париж, според Неста (Nesta), британската благотворителна организация в областта на иновациите, която е направила проучването.

Изследването класира 60 европейски града според това как насърчават дигиталните социални иновации и инициативите за разработки на технологии за добри каузи, като се обхващат компании, социални предприятия, благотворителни организации и индивидуални проекти.

Проучването се основава на 32 фактора в шест категории, които включват финансиране, умения, гражданско общество, сътрудничество, инфраструктура и разнообразие, и приобщаване.

Олио (Olio), приложение за споделяне на храна, с което се намалява разхищението на храни, Органайз (Organise), дигитална платформа за колективни действия и Андиамо (Andiamo), който произвежда 3Де шини и протези - са примери за лондонските проекти в технологиите за добри каузи.

Лондон е технологичната столица на Европа от търговско-технологична гледна точка, така че разполага с достатъчно големи възможности, с които да подкрепя технологиите за добри каузи, казва Мат Стоукс, старши изследовател в Неста.

По думите му дигиталните социални иновации и технологиите за добри каузи все пак могат успешно да се разрастват в страни като Полша и Румъния, където екосистемите не са толкова силни.