Лондон и Сингапур подписаха днес споразумение за свободна търговия на фона на надеждите за компромис с ЕС по излизането на Обединеното кралство от евросъюза, предаде Франс прес.

Документът бе парафиран от министрите на търговията на двете страни и регулира стокообмен от 22 милиарда долара годишно.

Споразумението с града държава трябва да укрепи позициите на Великобритания в Азия, в момент когато страната преговаря излизането си от ЕС, отбеляза агенцията.

Лондон подписа първото си голямо двустранно споразумение за след Брекзит с Япония през октомври, но сегашното е първото със страна от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), която обединява 10 членки с общо население близо 650 милиона души.

Министърът на търговията Лиз Тръс приветства водещата роля на Сингапур в подкрепа на свободната търговия, след като подписа споразумението с бившата британска колония, която поддържа тесни връзки с Лондон.

Сега, когато Великобритания стана независима страна от търговска гледна точка, ние сме свободни да се присъединим към кампанията за свободна търговия, допълни Тръс.

Споразумението, подписано между Лондон и Сингапур, е по модела на съществуващото между ЕС и Сингапур, отбелязва АФП.

То предвижда да бъдат премахнати мита за определени стоки, да се отвори взаимният достъп до пазарите за услуги и да се намалят немитническите бариери за стоки като електрониката, колите, резервните части, фармацевтичните продукти и медицинската апаратура, както и за производството на възобновяема енергия.

Митата трябва да бъдат премахнати през 2024 година, както е предвидено и в споразумението между ЕС и Сингапур, отбелязва АФП.