Ливан официално е поискал техническа помощ от Международния валутен фонд за изготвяне на спасителен за страната план, предаде Ройтерс, като се позова на ливански правителствен източник.

Бейрут е поискал от МВФ да прати техническа делегация, която да помогне на властите за изготвяне на всеобхватен икономически, валутен и финансов план, който да помогне на страната да излезе от кризата. Искането за помощ е било отправено по време на телефонен разговор с представители на фонда днес. Делегация на МВФ се очаква да пристигне в Бейрут в идните няколко дни.

Ливанският парламент гласува вчера, 11 февруари, доверие на новото правителство, предаде Франс прес. Ливанските депутати одобриха кабинета на премиера Хасан Диаб въпреки недоволството на стотици протестиращи, събрали се в центъра на Бейрут и разпръснати от силите на реда със сълзотворен газ и водни оръдия.

Депутатите обсъдиха представената от правителството пътна карта на заседание, продължило осем часа. След обсъжданията 63 от общо 84 присъстващи депутати подкрепиха новия кабинет. Против гласуваха 20 народни представители, а един депутат гласува "въздържал се".