През 2020-а летище Долна Митрополия е сертифицирано като гражданско и вече е включено в световната карта на летищата. Това съобщи днес в Плевен бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски", след великия Богоявленски водосвет, предаде БТА.

През 2021-а пък предстои сертифициране на обучението на гражданските пилоти с дипломи, признавани в цял свят, разясни Радойски. По думите му към авиоучилището има интерес за обучение на чуждестранни студенти - от Румъния и Виетнам, като предстои сключване на договор с Гърция.

Генералът посочи, че във ВВВУ през 2020 г. са стартирали обществени поръчки за възстановяване на сградния фонд и за новата учебна година ще имат на разположение нова база. Очаква се през септември да влязат първите цивилни студенти за гражданска авиация и за авиационен мениджмънт в новия факултет, който ще бъде открит в Плевен. Ще има обучение на мъже и жени за инженери.

"Концепцията включва подготовка, освен авиоинженери и на строителни инженери и цивилни пилоти. Имаме осигурени средства от министерството - около 3 млн.лв. Имаме най-ново поколение тренажор от Швейцария за обучение на курсанти, поръчали сме тренажор за подготовка и за граждански пилоти. Предстои изграждане на нов тренажорски комплекс. Основната амбиция е да направим европейски център за авиационно обучение за Източна Европа. Сега в Балканския регион няма такъв", изтъкна Радойски.

Той отбеляза, че имат подкрепа от Германия, която ще финансира с инфраструктура и с авиационна техника безвъзмездно.

"Ще разчитаме на европейската подкрепа. Кандидатстваме по европроекти и се надяваме да получим още такава подкрепа. Най-важното е училището да гледа в бъдещето, защото техниката се развива бързо, а кадрите се подготвят за повече време. Най-трудно се изгражда човешкият фактор", подчерта генералът.

Началникът на ВВВУ уточни, че академичният състав се допълва непрекъснато.

"При нас идват преподаватели от цялата страна, които са много добри специалисти и искат в Плевен да преподават и да предадат своя опит", заяви генералът.

По отношение набирането на качествени студенти той разкри, че ще се организират олимпиади по математика, физика и химия, а касиралите се на първите места ще бъдат приети във ВВВУ, за да бъдат привлечени "умовете на нацията". Целта ни е да спрем изтичане на мозъци, категоричен беше Юлиян Радойски.