Състоянията на 73-мата латиноамерикански милиардери са се увеличили по време на пандемията от коронавируса, заяви вчера Оксфам, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Докато всички останали са под карантина, опитват се да оцелеят и се страхуват да не се разболеят, латиноамериканските милиардери удвояват състоянията си", изтъкна базираната във Великобритания неправителствена организация.

Четиридесет и двама милиардери на Бразилия са увеличили общото си състояние до 157,1 милиарда долара този месец, като през март то е било 123,1 милиарда долара. За периода на пандемията седмината най-богати хора в Чили са увеличили богатството си с 27 процента и сега то е 26,7 милиарда долара, става ясно от доклада на Оксфам.

Латиноамериканските правителства водят политика на големи данъчни облекчения за най-богатите хора и компании.

Регионът ще загуби 113,4 милиарда долара данъчни приходи тази година, което се равнява на 59 процента от средствата, които латиноамериканските правителства харчат за обществено здраве.

Латинска Америка е един от регионите в света с най-големи неравенства, като 55 процента от трудово заетото население работи в сивата икономика.

Близо 52 милиона души са застрашени от изпадане в бедност в региона на Латинска Америка и Карибите заради негативните последици от пандемията от коронавируса, изтъква Оксфам.