Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов обяви по "Канал 3", че правителството работи за привличане на нови инвестиции и ще предложи промени в правилника на Закона за насърчаване на инвестициите, с които "значими, стратегически" инвеститори да получават държавна помощ в брой, достигаща до 35 млн. евро. 

"Основен приоритет на министерството на икономиката е публичност и прозрачност. Действията на ведомството се задълбочават. Мярката, свързана с ограничаване на такса "успех", не е да спъва консултантския бизнес, той си има своята роля, но процентите, които искат за себе си, са твърде сериозни", заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в студиото на "Беновска пита".

Мерките на министерството на икономиката са насочени изцяло към бизнеса, който е засегнат. Голяма част от тях са насочени към малкия и средния бизнес, защото това е гръбнакът на икономиката. Правят се проверки за липса на данъчни задължения, посочи той.

"Беше приет закон за публичните предприятия. След това Министерския съвет прие наредба, където пише, че всички органи на управление подлежат на конкурсно назначаване. Органите, които назначават, не зависят от министъра, а са към различни институции за повече прозрачност. Българската банка за развитие подлежи на друга регулация", сподели още министър Борисов.

Той обеща ваучерна схема за транспортния бизнес - 400 млн. лева трябва да бъдат инжектирани към малките и средни предприятия.

"Ще има нормативни промени за привличане на нови инвестиции. В Европа тече политика за скъсяване на веригата на доставки и България трябва да се възползва от това. Ще има опция стратегическите инвеститори да бъдат подкрепени с кеш-грант за 35 милиона евро", посочи в заключение Лъчезар Борисов.

По настоящото законодателство през тази година е предвидено да бъдат подпомогнати 55 инвеститора, разкрили общо 8 хил. работни места, обяви още министърът на икономиката.