Има сигнали за спекула с цените. Хората усещат, че търговци се опитват да завишават цени. Към момента обаче няма инструмент за санкционирани при вдигане на цените, освен ако тя не е нормативно регламентирана - това посочват в съобщение от Комисията за защита на потребителите.

От КЗП призоваха потребителите да бъдат спокойни и да търсят начини в разговори с туроператори и местата, където са направени техните резервации за почивки, за отлагане във времето на въпросните почивки.

Димитър Маргаритов, председател на КЗП, предупреди, че ако клиентите започнат да си изискват незабавно парите обратно, това ще доведе до серия от фалити и няма да успеят да си възстановят сумите в пълния им размер.

В съобщение на комисията се посочва още, че относно резервациите за летните почивки не е нужно да се бърза с отменянето им, тъй като извънредното положение е до 13 април. По думите на Маргаритов, ако се стигне до форсмажорни обстоятелства, правилното поведение е да се търси отлагане във времето на почивките.

При проверките, които се извършват, са попаднали на случай с аптека, която продава дезинфектанти без обявяване на цената. Има и случаи, в който се продават предпазни средства на много висока цена и не се издава касов бон.

Вчера, по време на среща с президента Румен Радев, синдикалният лидер на КНСБ Пламен Димитров сигнализира, че цените на дезинфектантите в търговските обекти са ударили тавана.

"Държавата трябва да предприеме действия за предлагане на максимални допустими цени, най-вече на дезинфектантите. 50 мл. гел в момента струва 13 лв. Научих, че една от фирмите е предложила литър за 900 лв.", каза Димитров.

Що се отнася до храните, по-рано земеделският министър Десислава Танева заяви, че няма установено безусловно спекулиране с цени на стоки заради извънредното положение.

"България на храни и суровини е достатъчно обезпечена, за да посрещне всякакви затруднения по отношение на търговията и доставката на храни, затова не съм имала притеснения. По-скоро ме притесни паниката у хората. Радвам се, че хората разбраха, че няма проблеми с храните и доставките и от неделя положението значително се подобри, каза Танева пред bTV.

"Няма място за паника. Дадох достатъчно данни за това колко зърно, мляко, и пшеница има у нас, можем да се изхраним дълго време с основни храни. Ако някой каже, че на рафта в магазина му липсва марков алкохол на рафта - това не е основна храна и държавата не може да го гарантира", допълни земеделският министър.