Кубинската национална авиокомпания Кубана де авиасион съобщи вчера, че отменя международни полети заради новите санкции на САЩ срещу Куба, предадоха ДПА и Франс прес, на които се позова БТА.

Става дума за полети до Мексико, Венецуела и част от Карибите.

Кубана де авиасион заяви, че е била уведомена от компании, чиито самолети ползва на лизинг, за прекратяването на вече подписани договори. Това доведе до отмяна на полети до Мексико, Доминиканската република, Венецуела, Хаити и френските отвъдморски територии Мартиника и Гваделупа.

От авиокомпанията заявиха още, че вътрешни полети до провинциите в Източна Куба Олгин и Сантяго де Куба също ще бъдат засегнати от разтрогването на лизинговите договори. Заместник-директорът на компанията Арсенио Ароча заяви пред местни медии, че отмяната на полети до декември ще й струва около десет милиона долара.

Американското министерство на търговията обяви в петък, че прекратява разрешителните, позволяващи на компании да дават самолети на лизинг на кубински държавни авиокомпании. Според министерството печалбата на кубинските компании от превоза на пътници отива за финансиране на кубинския режим.

След идването си в Белия дом през 2017 г., американският президент Доналд Тръмп засили ембаргото срещу Куба, което засяга туризма, инвестициите, паричните преводи и вноса на горива. Вашингтон цели смяна на социалистическия режим в Куба, който, според САЩ, е отговорен за репресии срещу собствения си народ и за оказването на подкрепа на венецуелския президент Николас Мадуро, отбелязва Франс прес.

Куба се противопоставя на тези мерки, които смята за чуждестранна намеса, която нарушава правата на кубинските граждани.