КТ "Подкрепа" е постигнала съгласие с финансовия министър ваучерите за храна да не се облагат с ДДС, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

В "Гранд Хотел София" се е състояла днес среща между президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, министъра на финансите Владислав Горанов, председателя на Комисията за бюджет и финанси Менда Стоянова, представители на Асоциацията на оператори на ваучери за храна, представители на френската и американската търговски камари и експерти за представяне на проучване на пазара на ваучери за храна в България, се уточнява в съобщението.

По време на срещата са били обсъдени проблемите и перспективите пред ваучерното хранене. Постигнато е съгласие за отказ от проекта за въвеждане на данъчно третиране по отношение на ваучерите за храна.

Също така е било отбелязано, че в резултат на постигнатите от страните усилия, за първи път през 2018 г. се получава равновесие между отпуснатите квоти и нуждите на пазара. По време на срещата се е обсъдило и въвеждането на електронни ваучери и разширяване обхвата на стоките и услугите.

КТ "Подкрепа" ще предложи в понеделник /22 октомври/ на Комисията по доходи и жизнено равнище своето предложение за промяна в заплащането и ограничаването на нощния труд, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Предложението ще бъде представено от 14.00 часа в зала "Мраморна" на Министерството на труда и социалната политика.

Според КТ "Подкрепа" нощният труд съсипва биологичния и социален живот на хората. От 10 години нощният труд се доплаща 25 стотинки на час, което налага спешни и адекватни промени, допълват от синдиката.