КТ "Подкрепа" е против предложенията за промени в Закона за чужденците в Република България, се посочва в становище на синдиката, публикувано на страницата на Конфедерацията.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет на 30 юли и е бил разгледан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и Националния съвет за трудова миграция и трудова мобилност преди броени дни.

Според синдикалната организация за пореден път се ерозира трудовото законодателство с промени в няколко закона накуп, мотивите грубо прикриват заличени тихомълком базови концепции и всичко това преминава под знака на "въвеждане на изискванията на европейска директива".

"Заявяваме ясно, че това не е вярно, правят се изменения, които по никакъв начин не са продиктувани от директиви и регламенти на ЕС!", се посочва в позицията.

От синдиката отбелязват, че с измененията се правят промени не в един, а в пет български закона. В становището се посочва, че с промените се премахва пазарният тест -задължението на работодателите в страната да предложат свободното работно място първо на български граждани. Това се прави в ситуация на главоломно увеличение на безработните в страната след коронакризата.

"Най-възмутителното е, че тези предложения идват в края на юли, когато вече имаме над 100 000 нови официално регистрирани безработни , които все още не са намерили нова работа, общият брой на новорегистрираните беше няколко пъти по-висок. В допълнение никой не знае колко са реално безработните в страна в резултат на икономическите затруднения от извънредното положение", допълват от Конфедерацията.

КТ "Подкрепа" се противопоставя категорично и последователно на опитите за премахване на базовите защити за българските работници.

От синдиката отбелязват, че се отменят текстове, които регламентират правото на работника от трета държава да се регистрира като безработен и да ползва посреднически услуги, за да може да намери нова реализация. Отменя се и възможността за отнемане или отказ за подновяване на "Синя карта на ЕС". Тези текстове напълно отговарят на европейските директиви и няма никакво основание те да бъдат заличени, допълват от Конфедерацията.

Предлага се нов текст в ч ЗТМТМ за доброволчество, като според синдиката по този начин вносителят позволява не само престой в страната, но дава и право на труд, като се заобикалят всички съществуващи правила.

От КТ "Подкрепа" отбелязват, че вече има редица дела и наказателни постановления за "доброволци", които са открити от контролните органи в различни компании, които очевидно не преминават от там случайно, а работят. С тази поправка вносителят всъщност узаконява незаконно към момента поведение на работодатели, които ползват безплатен труд, допълват от синдикалната организация.

Отменят се и задължения за изплащане на обезщетение на работници - законопроектът гласи, че следва да отпадне член, който постановява, че при получен отказ за издаване на разрешение за сезонен работник, работодателят е длъжен да изплати на гражданина на трета държава обезщетение.

Законопроектът предвижда и отпадане на такси за издаване на разрешителни за работа. Таксите се събират, за да се покрият направените от администрацията разходи по проверка, проучване на документи и факти, необходими за преценката да бъде ли допуснат до пазара на труда работник от трета държава, допълват от КТ "Подкрепа" и отбелязват, че "ако тези разходи не се покрият от работодателя, който има интерес да ползва по-слабо платени и по-уязвими служители, ще трябва да се покрият от българския данъкоплатец, който в голямата си част сам има нужда от подпомагане".