"Турската икономика започна да се съвзема. Основното ни очакване е, че това подобрение ще продължи". Това заяви турският президентски говорител Ибрахим Калън, цитиран от в. "Ватан".

Калън изтъкна, че Турция не подкрепя воденето на икономическа война, но, по думите му, е невъзможно да няма ответна реакция, когато страната е изправена пред атаки.

Говорителят на Ердоган изрази очакване, че с мерките, които ще бъдат взети от всички институции, нормализацията в турската икономика ще продължи.

"Турската лира набира сили", пише и бизнес изданието "Дюня". Според вестника стъпките, направени една след друга от икономическия екип на правителството, са дали глътка въздух на лирата, а очакването за засилване на отношенията с ЕС е създало климат на оптимизъм.

"Дюня" съобщава и за предстоящата днес телеконферентна връзка, организирана от турския финансов министър Берат Албайрак с чуждестранните инвеститори. В нея, според вестника, са се регистрирали за участие около 3000 представители на деловите среди. На телеконференцията Албайрак, който е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган, ще отправи директни послания към инвеститорите.

"Гневът на Турция е по-голям от САЩ", пише "Хюриет". Турското правителство огласи изявление в отговор на изявлението на Белия дом, в което се посочва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е разочарован, че Турция не освободи пастор Андрю Брънсън. "Разочарованието на Турция по отношение на поведението на администрацията на Тръмп е много по-дълбоко, защото тя не взе под внимание безпокойствата за националната сигурност на своя съюзник", отбелязва правителството на Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че САЩ или която и да било друга страна не бива да се съсредоточават единствено върху собственото си разочарование. "Те трябва също да вземат предвид нашите разочарования. Ние също имаме разочарования", изтъкна министърът.

"Вятърът се обърна", гласи заглавието на в. "Гюнеш", който публикува снимка на Донад Тръмп с развяна от вятъра коса. Изданието посочва, че светът е подкрепил Турция срещу САЩ на фона на американските обструктивни действия. "Взетите мерки незабавно дадоха резултат и доларът започна да пада. Обявените икономически данни показват, че Турция ще излезе по-силна от тези събития", пише "Гюнеш".

"Тръмп непремерен, Европа разумна" - тази оценка дава в заглавие в. "Карар". Според вестника "стъпките на президента на САЩ, които играят по нервите на света", са внесли здрав разум между Анкара и Брюксел. "Позитивните послания доведоха до пролет в отношенията. Турция и ЕС застанаха на една страна срещу непремерените политики на САЩ", пише "Карар". 

Турция ще обжалва в СТО американските мита

Турция смята да обжалва в Световната търговска организация /СТО/ решението на САЩ да увеличи митата върху турска стомана и алуминий, съобщи днес турският министър на търговията Рухсар Пекджан, предаде ТАСС. Тя каза, че Турция е поканила САЩ на панел на арбитрите на СТО, поканата е била изпратена вчера следобед и вече е получена от американската страна.

На 10 август американският президент Доналд Тръмп нареди да се удвоят митата за стомана и алуминий от Турция. В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви бойкот на всички видове американска електроника и повиши митата за 22 вида продукти и стоки, внасяни от САЩ. Вчера Пекджан съобщи, че допълнителните мита за американски стоки възлизат на 533 милиона долара годишно