Китайският президент Си Дзинпин направи рядко правена досега на световна сцена защита на своята политика за "общ просперитет", която, както се твърди, е свързана с  репресии срещу бизнеса. Технологични, развлекателни фирми и такива в сферата на образованието, бяха засегнати от репресиите, отбеляза БиБиСи (BBC).

Коментарите на президента бяха направени по време на годишната среща на правителствените и корпоративните лидери на Световния икономически форум (WEF), която се провежда онлайн, а не в швейцарския курорт Давос.

Пекин казва, че политиката му е насочена към затваряне на ножицата между богатите и бедните, неравенство, което може да застраши управлението на комунистическата партия, ако не бъде преодоляно.

"Общият просперитет, който желаем, не е егалитаризъм", каза Си пред форума.

"Първо ще направим пая по-голям и след това ще го разделим правилно чрез разумни институционални договорености. Тъй като надигащият се прилив повдига всички лодки, всеки ще получи справедлив дял от развитието, а печалбите от развитието ще бъдат от полза за всички наши хора по по-съществен и справедлив начин", изложи тезата си китайският президент.

Мерките, въведени от общите политики за просперитет, се разглеждат от някои като начин да се принудят милиардерите, собственици и ръководители на някои от най-големите компании в Китай, да дадат на клиентите и работниците си повее думата за това как фирмите да оперират и разпределят своите приходи.

Но с прилагането на плана милиарди долари бяха заличени от стойността на някои от най-големите китайски компании, тъй като Пекин наложи строги нови регулации върху тях, което разтревожи международните инвеститори.

По време на своето обръщение Си се опита да смекчи някои от тези опасения, като каза, че страната все още е отворена за инвестиции от чужбина.

"Всички видове капитал са добре дошли в Китай, в съответствие със законите и разпоредбите, и да играят положителна роля за развитието на една страна", каза президентът.

Очаква се Си да бъде избран за трети мандат по-късно тази година. Това ще затвърди позицията му на равен на Мао Дзедун, основателят на Китайската народна република, и неговия наследник Дън Сяопин, който ръководи основните реформи в икономиката на страната.

Междувременно Зимните олимпийски игри в Пекин трябва да започнат следващия месец в момент, когато Китай е изправен пред международни критики на редица фронтове, включително за посегателство върху демократичните свободи в Хонконг, отношението му към уйгурското малцинство в Синдзян и позицията му спрямо Тайван, отбеляза BBC.