Световната икономика не се е възстановила напълно 10 години след фалита на американската инвестиционна банка Леман бредърс (Lehman Brothers), който се приема за началото на глобалната финансова криза. Това се посочва в разпространеното днес писмено изявление на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард във връзка с годишнината от тези събития.

"Каква е ситуацията към 10-ата годишнина от фалита на Леман? Резултатът е следният: изминахме дълъг път, но не стигнахме достатъчно далече. Системата стана по-сигурна, но недостатъчно сигурна. Растежът на световната икономика се възобнови, но той не е достатъчно обхватен, посочва Лагард.

Световната икономика сега се сблъсква с нови посткризисни проблеми: евентуален отказ от регулирането на финансите, прекалено високо равнище на неравенствата, протекционизъм и насочване към тесни вътрешни политически потребност, а също и нарастване на глобалните дисбаланси, допълва Лагард в изявлението си.

Реакцията на международната общност на тези предизвикателства ще покаже дали напълно сме си научили уроците, отбелязва шефката на Фонда. В този смисъл истинското наследство на кризата все още не може да бъде оценено по подобаващ начин след 10 години, защото то все още се пише, посочва Лагард.

През 2008 година започна световната финансова криза, която в последствие прерасна в глобална рецесия. 

Фалитът на четвъртата по големина инвестиционна банка в САЩ Леман брадърс през 2008 година стана най-големият в историята на страната и доведе до срив на фондовите борси. В държавите от Г-20 спадът в икономиката продължи средно девет месеца - до април 2009 година.