Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард се изказа днес против бързо насочване към въвеждането на дигитално евро, предаде ДПА.

"Това може да отнеме време, години. Определено все още не сме стигнали до този момент", каза Лагард на пресконференцията на ЕЦБ.

По думите й все още остава да бъдат обмислени много неща, включително дали електронна форма на пари, издавани от паричната система на еврото, би била съвместима с паричната политика на ЕЦБ.

Лагард все пак отбеляза, че ограниченията върху обществения живот, наложени заради коронакризата, и засиленото търсене на електронни плащания са увеличили привлекателността на дигиталните валути в някои страни.

Решение как ЕЦБ да продължи по въпроса за дигиталното евро вероятно ще бъде взето през април, допълни шефката на ЕЦБ.

Дигиталното евро ще бъде подобно на биткойна, но за разлика от криптовалутите върху него ще се упражнява надзор.

Дигиталните валути използват технология, наречена блокчейн за пренасяне на информация за трансакциите. Евро, базирано на тази система, би съществувало в електронна форма и би могло да се използва за онлайн трансакции.

ЕЦБ посочи по-рано този месец, че е получила над 8200 отговора от граждани, компании и браншови организации като част от процеса на обществени консултации за дигиталната валута, започнал през октомври миналата година.

Банката планира през идните месеци да публикува всеобхватен анализ на процеса на обществени консултации.

Първоначален анализ на необработените данни показва, че основно притеснение на участниците в анкетата е поверителността на данните за плащанията.

ЕЦБ подчертава, че дигиталното евро няма да замени, а ще допълни парите кеш.