Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призова днес най-големите икономики от Г-20 да превърнат намаляването на напрежението в търговията в свой приоритет, за да намалят рисковете за глобалния растеж, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Срещнахме се в момент, когато световната икономика показва предварителни признаци за стабилизиране и засилване на растежа. Това са добри новини, но пътят, който ни очаква, продължава да е изпълнен с несигурност и рискове, каза Лагард след срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20 в японския град Фукуока. Подчертавам, че за да бъдат смекчени тези рискове, главният ни приоритет трябва да е уреждането на сегашните търговски напрежения, включително премахването на съществуващите митнически тарифи и избягването на нови, каза Лагард. Необходимо е и да се работи за модернизиране на международната система за търговия, добави тя.

Ще се въведе ли цифров данък

В приетата на срещата декларация се говори за необходимостта от ускоряване на работата за създаването на по-ефикасна система за облагане на големите цифрови компании, предаде ТАСС. Целта е през 2020 г. да е изработен специален документ по този въпрос. Най-активни привърженици на въвеждането на т.нар. цифров данък са Франция и Великобритания. Те искат многонационалните дигитални корпорации като Амазон, Епъл, Фейсбук и Гугъл да плащат данъци в зависимост от това в кои страни получават основните си печалби, а не на чия територия са разположени централите им.