Международната общност трябва да направи повече за справяне с икономическите последици от кризата с COVID -19. Това заяви ръководителката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

"Ще продължим да оказваме натиск да се направи дори още повече", каза Георгиева на онлайн среща на върха за Африка, организирана от в. "Файненшъл таймс". - Бих помолила освен това за още грантове за африканските страни. Световната банка има капацитет за предоставяне на грантове. Може би можете да направите дори повече . . . двустранните донори също могат да направят повече в това отношение."

Георгиева допълни, че Фондът полага усилия да прехвърли повече от специалните си права на тираж (СПТ) към страни, които имат най-голяма нужда от спешна подкрепа, и е силно ангажиран да намери "път напред" за страни като Замбия, които сега трябва да преструктурират дълга си.

Управляващият директор на МВФ обаче изглежда изпитва неохота да използва златните резерви и намекна, че по-голямо разпределение на СПТ засега не стои на дневен ред.

"Климатичните промени представляват сериозна заплаха за растежа на световната икономика", каза още Георгиева, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Тя призова да се използват средствата, насочени към стимулиране на икономиката във връзка с предизвиканата от пандемията криза, за инвестиции за опазване на природата.

"През първите 15 години на възстановяване развитието на "зелената инфраструктура" ще може да увеличи световния БВП средно с 0,7 процента и да създаде милиони работни места", заяви управляващият директор на МВФ.

Днес започват годишните срещи на МВФ и Световната банка. Тази година те ще се провеждат онлайн заради пандемията от новия коронавирус.