Протекционизмът на отделни страни и търговското напрежение могат да доведат до загуба на 700 милиарда долара или 0,8 на сто от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Това предупреди днес шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на кръгла маса с участието на китайския премиер Ли Къцян и ръководители на пет други международни организации, предадоха световните агенции.

Очаква се растежът на световната икономика през 2019 г. да достигне едва 3 на сто, което е най-слабият растеж за последното десетилетие. Ключов фактор станаха търговските противоречия, които доведоха до засилване на неопределеността на международната сцена. Загубите на световния БВП по наши оценки през 2020 г. ще са 700 млрд. долара или 0,8 на сто от световния БВП, каза Георгиева.

По думите й при такива условия търсенето на нови ефективни методи за продуктивно многостранно сътрудничество в редица направления - от екология и борба с климатичните промени до финансова и фискална политика - става изключително актуален проблем.

Световната икономика е в етап на "синхронизирано забавяне", което засяга страните, осигуряващи 90 процента от световния БВП спрямо миналата година, предупреди Георгиева.

За сравнение, само преди две години, преди началото на търговската война между САЩ и Китай, растеж отчитаха икономиките, осигуряващи 75 процента от световния БВП, допълни тя.

Сред участниците в кръглата маса в Пекин са президентът на Световната банка Дейвид Малпас, заместник генералният директор на Световната търговска организация Алан Улф, генералният директор на Международната организация на труда Гай Райдър, генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия и председателят на Съвета по финансова стабилност Рандъл Куорлс.