Международният валутен фонд (МВФ) е успял да събере повече средства за предоставяне на кредити при облекчени условия за страни с високо ниво на задлъжнялост и с ниски доходи от първоначално планираното. Това съобщи днес управляващият директор на Фонда Кристалина Георгиева, цитирана от ТАСС.

За тези страни МВФ и Световната банка са единствените източници на финансиране. Така че трябваше да разширим средствата, които отпускаме за тях, каза Георгиева.

"И тук за нас имаше добра новина. Обърнахме се към нашите участници с молба да бъде увеличено три пъти (субсидирането) за финансирането при облекчени условия, а в резултат събрахме повече средства, отколкото бяхме поискали. И слава Богу, защото наистина се оказа, че ни трябва повече, отколкото бяхме поискали", отбеляза шефката на МВФ.

МВФ реши временно да увеличи годишния лимит за достъп на страните, пострадали от коронавирусната пандемия, до финансова помощ. Съгласно правилата на Фонда неговите членки могат да получават ограничен обем кредити всяка година.

Много страни, получили финансова подкрепа на Фонда от началото на пандемията, достигнаха съответните годишни лимити или се доближават до тях, отбелязва организацията.

След достигането на съответния лимит заявките за предоставяне на помощ се разглеждат по-строго и могат да бъдат одобрени само при изпълнение на определени критерии.

Поради това ръководството на МВФ е решило до 6 април 2021 г. да увеличи лимита за достъп до кредити за всички държави.

От началото на пандемията до 13 юли 72 страни вече са получили финансова помощ чрез извънредно финансиране от МВФ. Очаква се през идните месеци да бъдат получени още молби, повечето от които вероятно ще бъдат удовлетворени чрез обикновени инструменти за кредитиране от Фонда, се отбелязва в изявлението.