Новият управляващ директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева похвали в неделя настоящата администрация в САЩ за водената от нея данъчна политика, като заяви, че тя допринася за ускоряване на икономическия растеж.

"Съединените щати са една от най-добре развиващите се икономики и това е така, защото имаха смелостта да използват данъчната реформа, за да стимулира по-голям икономически растеж. Аз приветствам смелостта на администрацията на Тръмп да използва данъчна реформа, за да стимулира по-голям растеж", посочи в тя интервю за предаването на политико-икономическия анализаторски сайт Axios за телевизия HBO.

Защо това изказване на г-жа Георгиева има значение?: Новият шеф на МВФ обеща, че ще успее да убеди САЩ да се ангажират с предоставянето на повече средства на фонда по време на нейния петгодишен управленски мандат. "Ще постигна увеличение на квотите", отбеляза Кристалина Георгиева, визирайки американската опозиция и наложеното от САЩ вето за каквито и да били промени в рамките на МВФ.

Агенция Axios напомня, че г-жа Георгиева идва във МВФ от Световната банка, където беше изпълнителен директор и където тя беше ключова част от екипа, който успя да получи значително увеличение на капитала от страна на САЩ. Основният служител на администрацията на Тръмп, който отговаряше за тези преговори, беше Дейвид Малпас, който тогава беше в Министерството на финансите и който сега е начело на Световната банка. Георгиева го описва като свой приятел.

В предаването на Axios за телевизионния канал HBO се посочва, че г-жа Георгиева окачена в кабинета си картина, която тя е получила Ташкент, Узбекистан, в средата на 90-те години. На нея се виждат двама мъже, спорещи за пилета, и тя посочи, че това й напомни за начина, по който икономистите от Световната банка и МВФ спорят помежду си.

Кристалина Георгиева също така каза, че сега, когато се е преместила от Световната банка към МВФ, тя ще сближи двете водещи международни финансови институции.

Коментирайки предизборните политически дискурси в САЩ, Георгиева подчерта, че е сигурна, че американците са "толкова прагматични", че никога не биха отишли към "посредствеността" на социализма.