Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди днес, че спирането на разходите, целящи овладяване на пандемията и смекчаване на икономическите последици от нея, може да крие сериозни рискове за световната икономика, предаде Ройтерс.

Георгиева призова страните да инвестират в "зелени" проекти и дигитална инфраструктура, за да се повишат производителността и доходите. Тя подчерта, че е изключително важно да се помогне на страните с ниски доходи да понесат товара на големия дълг, за да могат да продължат подкрепата за гражданите си.

Ръководителката на МВФ прикани частните кредитори и Китай да участват активно в облекчаването на дълга за бедните страни, като заяви, че това е от ключово значение за успеха и за потенциална рамка за дълговите преструктурирания.

През последните месеци картината стана по-малко ужасяваща, но ние продължаваме да прогнозираме най-лошата глобална рецесия след Голямата депресия, каза шефката на Фонда на пресконференция за откриване на годишните срещи на МВФ и Световната банка.

За втора поредна година Георгиева започна пресконференцията с цитат от руската класика. Днес беше от стихотворението на руския поет Аполон Майков "Не казвай, че няма спасение", отбеляза ТАСС.

Тя призова за международно сътрудничество за разработване и разпространение на ваксина срещу Covid-19.

По думите й по-бързото намиране на медицинско решение може да ускори възстановяването и да добави близо 9 трилиона долара към световните приходи до 2025 година, което пък може да свие разликата между по-бедните и по-богатите страни.

Георгиева добави, че е изключително важно всички страни да продължат мерките за защита на живота и препитанието на хората, включително чрез кредитни гаранции и субсидиране на заплатите.

Ако спрете кранчето прекалено рано, рискувате сами да си нанесете сериозни щети, подчерта тя.