Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) приветства становището сектор търговия с изключение на моловете да продължи да работи при засилен контрол и стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Това е записано в становище на работодателската организация във връзка с проведена днес среща на министъра на икономиката Лъчезар Борисов и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с представители на нехранителните търговски вериги и магазините DIY - "Направи си сам" (много от които са членове на КРИБ).

Както Dir.bg писа по-рано днес собствениците на големите търговски вериги ще бъдат привикани за среща лично с министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Повод за реакцията станаха снимки в социалните мрежи, които преди 10-ина дни показаха масови струвания в търговски вериги за продажба на играчки.

Припомняме, че още на 24 ноември 2020-а КРИБ изпрати писмо до министъра на икономиката, в което декларира своята позиция нехранителните търговски вериги и магазините DIY да продължат да работят. Ръководството на КРИБ защити тази позиция в интерес на своите членове и в редица консултации с представители на правителството и на Националния оперативен щаб, проведени през последните дни, допълват от Конфедерацията.

КРИБ приветства и ангажимента, който поеха представителите на нехранителните търговски вериги, да осигурят стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за опазване на живота и здравето на своите клиенти. Както те, така и КРИБ, ще разчита на съдействието на органите на МВР за опазване на реда в онези зони пред магазините, в които може да има струпвания на чакащи клиенти.