През второто тримесечие на тази година икономиката на Австралия отбеляза най-големия спад, регистриран от 1959 година насам, откогато в страната се правят подобни тримесечни анализи. Националният статистически институт в Канбера съобщи, че от април до юни БВП е спаднал със 7% спрямо предходното тримесечие.

Този спад е неочаквано висок дори за експертите. А тъй като БВП на Австралия отбеляза спад от 0,3% и през първото тримесечие на годината, страната навлезе в рецесия - и то за първи път от 1991 година насам. За рецесия се говори, когато БВП се понижава в две поредни тримесечия.

Тези данни разкриват "разрушителния ефект" на пандемията от коронавирус над австралийската икономика, заяви финансовият министър Джош Фрайденберг. "Ние имахме рекордно добро развитие - 28 последователни години на икономически прираст. На това обаче сега бе сложен край", каза още той. Виновна за това е пандемията - нещо подобно се случва "само веднъж на столетие", добави Фрайденберг.

"Eдин опустошителен ден"

Австралия не е изпадала в рецесия от 1991 година насам. Избегна я дори по време на глобалната финансова криза през 2008. Тогава тя беше и единствената от всичките 37 държави-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която не изпадна в рецесия.

Причина за сегашния силен спад в икономическата дееспособност бе най-вече сривът на частното потребление. "Това е опустошителен ден за Австралия", заяви премиерът Скот Морисън пред парламента. От месец март насам над 1 милион души загубиха работните си места, тъй като локдаунът парализира почти цялата икономика.

Правителството реагира с помощи за стимулиране на конюнктурата в размер на над 300 млрд. австралийски долара (близо 185 млрд. евро), но неочаквано тежкият срив през пролетта може да наложи и допълнителни разходи. "Нашето задължение към австралийския народ е да го подкрепим", каза Фрайденберг. Централната банка също има готовност да предприеме фланкиращи мерки. Още през март тя понижи основния лихвен процент до рекордно ниските 0,25% с надеждата евтините пари да съживят икономиката.

Съвземането ще е дълго и трудно

"Излизането от рецесията, предизвикана от пандемията, ще е дълго и трудно", смята главната икономистка на института BIS Oxford Economics Сара Хънтър. "Предполагаме, че нивото отпреди пандемията ще бъде достигнато чак в началото на 2022 година", каза тя.

Бързо възстановяване на икономиката едва ли ще има, още повече, че във важния щат Виктория бе обявен повторен локдаун. Всичко това ще се превърне в тежко бреме за конюнктурата през настоящото лятно тримесечие, заяви финансовият министър Фрайденберг. Повишаващият се брой на новите инфекции принуди правителството да обяви няколкоседмичен нов локдаун в Мелбърн - столицата на провинция Виктория.

Публикувано в DW